041 619 125 info@os-vipava.si

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so na naši šoli že dobro znan projekt. Namen le-tega je opozarjanje na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih.

Letos smo se k sodelovanju priključili tudi z učenci podaljšanega bivanja. Prvošolčki na matični šoli ter učenci v Podnanosu so se lahko preizkusili v pravem ličkanju koruze.

Najprej so se o tem pomembnem jesenskem kmečkem opravilu poučili. Učiteljice smo jim povedale, da je bil ta pridelek nekdaj prisoten skoraj na vsaki kmetiji. Vsako jesen so koruzo na njivah najprej pobrali, nato pa jo je bilo potrebno še shraniti. Ličkanje koruze je bilo zato pomembno opravilo, ob katerem se je pogosto zbrala cela druščina. Ob ličkanju so se pogovarjali, si prepevali in poslušali harmoniko, ob koncu dela pa je sledila pogostitev.

Uvodni predstavitvi pa je sledilo ličkanje, v katerem so se otroci že komaj čakali preizkusiti. Posedli so se na tla okrog koruze in ob zvokih haromonike pričeli z delom. Ugotovili so, da je ličkanje zabavno in učiteljice smo njihovo delo pohvalile.

Kot nekoč, smo si z učenci v Podnanosu pripravili zasluženo pogostitev. Po šoli je zadišalo po pokovki.

Nekaj koruznih zrn smo si shranili za ustvarjanje, slečene koruzne klase in semena pa bomo podarili lovcem, ki jih bodo pozimi uporabili za hrano za gozdne živali. 

Vsi, otroci in učiteljice, smo hvaležni za naše prijetno druženje, učenje, urjenje motoričnih spretnosti in oživljanje tradicije.

 

Živa Vidic, Lucija Premrl, Marjana Orbanič

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost