041 619 125 info@os-vipava.si

V marcu in aprilu smo na šoli gostili strokovne sodelavce treh institucij, ki so za učence 6., 7. in 8. razreda pripravili preventivne delavnice.

Strokovni sodelavki Polona Bratina in Nina Baša iz Mladinskega centra Hiša mladih iz Ajdovščine, sta za učence 7. razredov pripravili tri dvourne delavnice z namenom izboljšanja medosebnih odnosov in komunikacije. Po uvodni individualni predstavitvi v krogu zaupanja so se učenci razdelili v dve manjši skupini. Z metodo igre vlog so »preigrali« različne situacije medosebnih odnosov. Sledila je debata o pozitivnem in negativnem ravnanju v odnosu in komunikaciji ter iskanju novih načinov ustreznejše komunikacije. Ugotovili so, da je v živo težje komunicirati kot na družbenem omrežju saj moraš bolj premisliti kaj želiš sogovorniku sporočiti in kako se boš izražal, da te bo sogovornik poslušal in slišal. Za dobre medosebne odnose je pomemben tudi spoštljiv odnos do vseh sogovornikov, ne glede na to ali smo z njimi v stiku v živo ali na daljavo.

 

V tem šolskem letu smo v sodelovanju z Zavodom Nora, Centrom pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT, za učence 6. razredov organizirali preventivno delavnico z naslovom Prepoznavanje tveganih spletnih vedenj in zaščite za otroke v OŠ.  Strokovni sodelavec Janez Arh je v vseh treh oddelkih 6. razredov z učenci konkretno spregovoril o škodljivem vplivu prekomerne rabe mobilnih telefonov ali računalnikov in težavah s katerimi se soočajo mladi na poti zdravljenja odvisnosti od interneta. Poudaril je, da se moramo vsi truditi in si zavestno omejiti čas uporabe mobilnega telefona ali računalnika. Predlagal je, da si večkrat izberemo dan brez uporabe telefona ali računalnika in dan izkoristimo za športne aktivnosti v naravi ali druženje v »živo« z vrstniki, prijatelji in sorodniki.

 

Učenci 8. razredov so v dvourni delavnici razmišljali in iskali odgovore na vršanje: »Kako se soočamo s problemi v času odraščanja?« Razumljivo je, da se v času odraščanja mladostnik pogosto počuti osamljen in ima tisoč pomislekov in vprašanj. Strokovna sodelavka Centra za krepitev zdravja Ajdovščina, psihologinja Aneja Kodrič, je z učenci spregovorila o pomenu pogovora z vrstniki ali drugo osebo, saj je pogovor zelo učinkovit način za pomoč pri iskanju rešitev različnih težav in pomaga ohranjati pozitiven način razmišljanja. Pomembne so tudi tehnike sproščanja, veliko gibanja na svežem zraku, druženje z vrstniki ter redna in zdrava prehrana. Sklepna misel delavnice je »Vsemu bomo kos«.

Vsem zunanjim strokovnim sodelavcem se zahvaljujemo za sodelovanje in izvedbo delavnic.

Učenci verjamemo, da boste pridobljene informacije in znanja spretno uporabili in se še naprej trudili po svojih najboljših močeh. Naj vas spremlja moč pozitivnih misli za lepši dan:

»Vsak dan zaključi s pozitivno mislijo. Tudi če so bile stvari še tako težke, jutrišnji dan prinaša priložnost za njihovo izboljšavo.« (Pozitivne misli MK)

»Ko se danes boriš s težavami, razvijaš moč, ki jo boš potreboval jutri.« (Robert Tew)

»Verjemi, da zmoreš in naredil boš pol poti do uspeha.« (Pozitivne misli MK)

 

Pripravila Mojca Habič

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost