041 619 125 info@os-vipava.si

V torek, 18. 4. ter sredo, 19. 4. so prvošolci naše šole izvedli naravoslovni dan z naslovom Od zrna do kruha.

Veseli in radovedni so se odpeljali v Narin pri Pivki, kjer sta jih na kmetiji Pri Petrovih gostoljubno sprejela gospodinja Majda in gospodar Darko. Dan so pričeli s toplim čajem in doma pečenim pecivom. Ko so se okrepčali, so se razdelili v dve skupini.

Ena skupina je odšla z gospodinjo Majdo v majhno staro hišo, ki je še vedno urejena kot nekoč. V črni kuhinji je že gorel ogenj in prijetno grel prostor. Nadeli so si predpasnike ter se posedli okrog mize. Z zanimanjem so poslušali gospo Majdo, ki jim je pripovedovala, kako so živeli nekoč ter jim pokazala zanimive stare predmete.

Nato so se lotili peke kruha. Spoznali so pet sestavin, ki jih potrebujemo za peko kruha. Najprej so s sitom presejali moko, nato pa je gospodinja Majda dodala še kvas, sol, malo sladkorja ter mlačno vodo. Z rokami je spretno zamesila testo, nato pa vsakemu izmed otrok dala svoj košček. Oblikovali so svoj hlebček ter ga spekli v krušni peči.

Druga skupina je odšla z gospodarjem Darkom v skedenj. Spoznali so različne vrste žit ter orodja, ki so jih ljudje nekoč uporabljali za žetev, mlatev in čiščenje pšenice. Preizkusili so se v mlatenju s cepcem, sejali so pšenico skozi veliko sito ter mleli zrnje z mlinskimi kamni.

Sledila je malica, nato pa sta se skupini zamenjali.

Dopoldan na kmetiji je hitro minil. Ko so iz rok gospodinje Majde prejemali hlebčke kruha, so ti bili še topli. Mmm, kako so dišali.

Bogatejši za številne nove izkušnje so gospodarjema pomahali v slovo in se z avtobusom odpeljali nazaj proti domu.

Tanja Tomažič

 

 

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost