041 619 125 info@os-vipava.si
V ponedeljek, 22.5.2023 so učenke in učenec 3. razredov matične šole, ki obiskujejo Čipkarsko šolo Idrija, svojim vrstnikom predstavili klekljanje.
Učiteljico je zanimalo, kako se reče pripomočkom za kleklanje, koliko časa vzame, da nastane vzorček, kaj se zgodi, če se “cvirni” zamotajo…?
“Kaj še potrebujemo pri klekljanju – poleg bule, vzorčka, klekelnov, sukanca, bucik?” je spraševala učiteljica.
“Potrpežljivost, vztrajnost, natančnost, osredotočenost” so povedala dekleta.
 
Medtem je nekaj fantov bolj od strani in zadržano opazovalo dekleta. Na stole so razpostavili svoje najljubše pripomočke. Razvrščali so karte pokemonov, jih primerjali, zamenjevali in glasno debatirali o njihovi pomembnosti in super močeh. Mimogrede je nastala tržnica pokemon kart.
 
Učiteljica je opazovala, se sama pri sebi jezila, ker ji ni uspelo, da bi vsi učenci sodelovali pri klekljanju in razmišljala: Na eni strani učilnice poteka ohranjanje in obujanje veščin naših prednikov. Na drugi strani se odvijajo in razvijajo sodobna zanimanja mladih članov naše družbe. Tudi učiteljica se je danes marsikaj naučila. Izmenjava je bila bogata in vsestranska. Najbolj pomembno pa je bilo, da so vsi učenci lahko sodelovali. Vsak na svoj način.
 
Za kanček humorja je poskrbel učenec, ki je na vprašanje “Kaj pomeni vseživljenjsko učenje”, odgovoril:
“Ma učiteljica, to ni učenje, to je vseživljenjsko m-učenje!”
 
 
Utrinke je z vami delila: Katarina Ukmar
(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost