041 619 125 info@os-vipava.si

Učenci 1. in 2. razreda smo se pri spoznavanju okolja začeli učiti o življenju nekoč. Da pa ne bi življenja v preteklosti spoznavali le preko slik, smo obiskali Cejkotovo domačijo na Gočah. Gospod Davorin nam je povedal, da je hiša stara okrog 600 let. Še vedno ohranja majhna lesena okna in tudi prostori v notranjosti so ostali v enaki razporeditvi. Gospod je sicer prostore preuredil za namene turistične kmetije, a je ohranil cel kup starih elementov. Že takoj nam je vzdušje življenja nekoč pričaral s svečami. Otroci so si lahko ogledali krušno peč, mentrgo in kotel za kuhanje polente. Pokazal jim je kuhinjo, prostor za umivanje, jedilnico in sobo, v kateri so spali otroci z izhodom na veliko teraso. Videli so tudi kavni mlinček, star radio, komodo in šivalni stroj. 

Otroci so gospoda Davorina pozorno poslušali, ko jim je govoril zanimivosti in prigode iz življenja nekoč. Ostrmeli so ob informaciji, da so se umivali v kuhinji brez zavese, pa še to le ob nedeljah. Začudeni so bili tudi, da so včasih bili hlevi tik ob hiši, pogosto še brez vrat, ki bi ga ločevale od bivalnih prostorov. 

Gospod nam je pokazal še vitrino s spominki, ki so mu jih prinesli gostje iz najrazličnejših držav sveta. Po ogledu nam je postregel še z domačim jabolčnim sokom. 

Gospodu Davorinu se najlepše zahvaljujemo za gostoljubje in prijaznost, da nas je spustil v notranjost svoje domačije.

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost