041 619 125 info@os-vipava.si

Svetovni dan ledvic poteka na vsak drugi četrtek v mesecu marcu. Letos je to 14. marec. O delovanju ledvic ter primernem življenjskem slogu za ohranjanje zdravih ledvic so se v teh dneh pogovarjali tudi učenci 8. in 9. razredov naše šole. Predavanja je izvajala medicinska sestra z Oddelka za dializo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Novi Gorici gospa Alenka Bitežnik, ki aktivno deluje tudi v Društvu ledvičnih bolnikov severnoprimorske regije. Člani društva se z raznolikimi aktivnostmi trudijo, da o pomenu skrbi za zdravje levic osveščajo širšo javnost, tudi učence v osnovnih šolah. Na predavanjih na naši šoli sta sodelovala še člana društva gospod Henrik Semenič in gospod Stanislav Lemut, tudi sama ledvična bolnika.

Učiteljica biologije, Tina Bevk: »Učenci so pri vseh urah pridno poslušali. Predavanje je bilo kvalitetno, strokovno. Najbolj se je učencev dotaknilo, ko sta ledvična bolnika na svojem telesu pokazala, kako se vidi, da že vrsto let obiskujeta dializo.«

Učiteljica biologije, Barbara Kodelja Pavlin: »V kratkem predavanju smo si zapomnili nasvete za optimalno delovanje ledvic in znake ledvičnih bolezni. Ob razlagi različnih vrst dialize smo se zamislili nad škodo, ki jo povzročamo našim izločalom z dolgotrajnim jemanjem protibolečinskih tablet, presoljeno hrano in dehidracijo telesa. Gospodu Stanislavu in gospodu Henriku pa smo hvaležni za praktično deljenje izkušenj z dializo in transplantacijo.«

Ledvične bolezni so večinoma posledica posameznikovih nezdravih navad, kar pomeni, da jih z zdravim življenjskim slogom lahko večinoma preprečimo ali izboljšujemo.

Letošnji svetovni dan ledvic poteka pod geslom »ZDRAVJE LEDVIC ZA VSE na temo »STARA NAVADA JE ŽELEZNA SRAJCA, KI JO LAHKO TUDI SLEČEMO«.

Društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov ob svetovnem dnevu izvajajo izobraževalne akcije po vsej Sloveniji. Informacije v zvezi z ledvičnimi boleznimi lahko poiščete na  spletnih straneh – www.svetovnidanledvic.org in www.zadobroledvic.si – kjer boste našli ogromno zanimivih vsebin.

Medicinski sestri Alenki Bitežnik, gospodoma Henriku Semeniču in Stanislavu Lemutu se najlepše zahvaljujemo za prijetno in poučno predavanje. 

 

Pripravile: Urška Milač, Tina Bevk, Barbara Kodelja Pavlin

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost