041 619 125 info@os-vipava.si

Po vsem svetu se 2. aprila odvijajo dogodki, razna srečanja, konference in razstave za ozaveščanje o avtizmu, spodbujanju vključenosti ter razumevanju oseb z avtizmom. V sodelovanju s CIRIUS Vipava smo ta dan obeležili tudi mi. Skupina devetošolk se je pridruži njihovim učencem pri ogledu filma z naslovom »Šepet metulja«. 

 »Film je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Glavni junak je 17-letni Jan, navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. Kljub oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. 

Na spletni strani https://www.sepetmetulja.si/ preberite še več informacij o filmu in igralcih. 

Po ogledu filma je sledil še pogovor o filmu, našem doživljanju filma, avtistični motnji in pomenu zavedanja o tej motnji. Pogovor sta vodili strokovni delavki CIRIUS-a Nežka Krečič in Mojca Ipavec, pridružila sta se nam še ravnatelj Alojz Adamič in pomočnica ravnatelja Mateja Kete Černe. 

Presenetilo nas je, da je glavnega junaka Jana zelo dobro igral učenec SŠ ŠCC, ki ima tudi sam avtistično motnjo. Spoznali smo, da je pomembno, da se o katerikoli težavi, ki jo ima posameznik seznanimo prej, predno ga obsodimo, da se zavedamo, da je vsak izmed nas pomemben in da nas različnost bogati. 

Ravnatelju Alojzu Adamiču in strokovnim sodelavkam CIRIUS-a se zahvaljujemo za priložnost spoznavanja z motnjo avtizma in dragoceno izkušnjo.

Zapisala Mojca Habič

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost