041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

OBISKALI SMO IDRIJO IN BOLNICO FRANJO

Okt 3, 2018

Vsi smo bili veseli, ko smo izvedeli, da bomo v Idriji obiskali rudnik, kjer so pridobivali živo srebro, in na Cerkljanskem Bolnico Franjo.

V sredo, 26. septembra, smo z avtobusom odpotovali na ekskurzijo na Idrijsko. Startali smo ob 8. in v Idrijo prišli približno ob 9. uri. V Idriji je bilo zelo hladno. Takoj ko smo prišli v Idrijo, smo odšli v Mestni muzej. V muzeju smo videli pravo živo srebro, razstavljeno je tudi orodje, s katerim so rudarji pridobivali to kovino. Predstavili so nam preteklost tega rudnika in celotnega območja, izvedeli smo, kdo so bili njegovi gospodarji in v katere države so živo srebro prodajali.

Ko smo prišli iz muzeja, smo se odpravili do rudnika. Najprej smo si pogledali predstavitev, kako so včasih pridobivali živo srebro, zatem pa smo si ogledali rudnik sam oziroma Antonijev rov, ki je namenjen ogledom in v katerem so ponazoritve dela in delavcev v tistem času.

Ko smo prišli iz rudnika, smo imeli kosilo, nato pa smo se z avtobusom odpeljali v Cerkno. Tam smo se razdelili v dve skupini in vsaka skupina je dobila svojega vodiča za ogled partizanske Bolnice Franje. Izvedeli smo, da so vsakemu ranjencu zavezali oči, da ni videl poti do tja. Povedali so nam, da je Bolnica Franja delovala od 1943 do 1945. leta. Najprej nam je vodička z besedami predstavila delovanje in pomen partizanske bolnice. Potem pa smo si odšli pogledat vse hiške, kjer je razstavljena tudi oprema, ki so jo uporabljali za zdravljenje ranjencev.

Pozno popoldne smo se vrnili domov.

Pogled v preteklost je bil tema ekskurzije, meni pa se je najbolj vtisnila v spomin zgodba o partizanski Bolnici Franji.

Lan Panič Nardin, 6. b

Najbolj iskano

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost