041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

TUDI LETOS V TRGATEV

Okt 2, 2019

V petek, 20. septembra smo se petošolci v Vipavi tudi letos, odpravili v trgatev. Imeli smo športni dan. Zjutraj smo se peš podali proti Slapu. Seveda smo si prej naročili sončno vreme. Opremljeni z nahrbtniki in dobro voljo, smo jo strumno ubrali čez vse nevarne cestne prehode, skozi podhod pod avtocesto in čez stoletni most,  tja ven med slapenske brajde.

Na Slapu nas je prijazno sprejel gospodar kmetije »Pr Troštovih«, stric Stojan. Razložil nam je, kako uporabljati škarje, kje dobimo »kante« ter nas pospremil v vinograd. Tam je bilo že kar nekaj odraslih. Veselo so nas sprejeli in nam zagotovili pomoč. V sproščenem pomenkovanju med vrstami, so ure hitro tekle. Ko smo imeli roke že lepljive od sladkega grozdja smo si vzeli čas za malico. A, kaj, ko so bili naši želodčki že skoraj polni, saj smo ves dopoldan zobali grozdje. Dve jagodi v kanto, eno v usta, dve v kanto, eno v usta….

Prikolica traktorja se je hitro polnila in bili smo že  pri koncu. Takrat pa nam je Jurij,  gospodarjev sin, ta mlad gospodar torej, veselo naznanil, da gremo po končanem delu z njim na kmetijo. In res smo si že kmalu ogledovali prešo, cisterne ter vse druge pripomočke potrebne za predelavo grozdja.  Potem, ko smo raziskali vse kotičke kmečkega dvorišča, nas je gospodinja Vanda, povabila na še tople »Ferdinande« in sladek mošt.

Vsi napokani smo se poslovili od Troštovih in se odpravili na pot proti Vipavi. Imeli smo se zelo lepo. Ta bendima je res zanimiva, sploh ne veš kdaj mine »cajt«. Gospodarjev pozdrav »se vidimo naslednje leto« pa nas je razveselil. Seveda pridemo, v bendimo!

učenci 5.A in 5.B ter razredničarki

Najbolj iskano

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost