041 619 125 info@os-vipava.si

Arhivi

Naša šola ponovno v finalu tekmovanja POPRI

Mar 3, 2020

Februar je za nas mesec inovativnosti in pridobivanja novih izkušenj v svetu podjetništva. Tudi letos smo v okviru podjetniškega krožka Razvojne agencije ROD Ajdovščina pripravili poslovni model za tekmovanje POPRI – tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi.

Ideja MULTIDILCA štirih fantov naše šole se je uvrstila v finale.

Več o poteku tekmovanja in pripravah nanj sva povprašali kar letošnje finaliste: Roka Kopatina, Andreja Malika, Jormo Semeniča Nabergoja in Nika Poljanca.

Kako ste prišli do ideje, s katero se predstavljate na samem tekmovanju?

Idejo smo dobili, ko smo v šoli kuhali in smo morali vse pripomočke iskati po predalih, kar nam je vzelo precej časa. Seveda smo vse tudi razmetali (smeh). Naša MULTIDILCA vsebuje tehtnico, merilec časa, ekran, v katerem so shranjeni recepti in postopki kuhanja, brusilnik nožev ter zareze zanje. Poleg tega pa vsebuje še manjšo deščico za lažje premikanje narezane hrane ter UV sterilizator nožev. Okvirna cena dilce je 415 €.

Zakaj je cena tako visoka?

Želeli smo, da je naš izdelek čim bolj kvaliteten in zmogljiv. Ponujamo ga širšemu trgu, predvsem pa profesionalnim kuharjem. Naš izdelek podpira tudi kuharski mojster Tomaž Kavčič.

Zakaj ste se odločili za udeležbo na tekmovanju?

Tekmovanja smo se nekateri udeležili že lani, vendar neuspešno, zato smo letos poskusili ponovno, s še večjo motivacijo. Eden izmed vzrokov je tudi možnost pridobitve Zoisove štipendije, pa seveda tudi visoka denarna nagrada (smeh).

Omenili ste, da ste se tekmovanja udeležili že lani. Se je letos kaj spremenilo?

Vsekakor je letos tekmovanje še bolje organizirano. Razširilo se je na celotno Slovenijo in tudi čez mejo v Italijo. Zaradi večjega števila sponzorjev in samih tekmovalcev je tudi denarni sklad veliko višji. Letos je prvič potekalo tudi regijsko tekmovanje.

Kaj pa konkurenca?

Trdno stojimo za tem, da je naš izdelek vsestransko najboljši, zato nam konkurenca, ki jo že poznamo, ne predstavlja ovire do zmage. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da je tekmovanje potekalo v več regijah, zato celotne konkurence še nismo spoznali. Kljub temu pa verjamemo, da je naš izdelek zmagovalen, saj smo vanj, za razliko od lanskega leta, vložili veliko več energije, trdega dela, dragocenega prostega časa …

Uvrstili ste se v finale. Kakšne so občutki?

Uvrstitev na državno tekmovanje je bila pričakovana, saj je bila naša predstavitev, od uniforme do poslovnega modela, pripravljena za napredovanje. Ko smo čakali na razglasitev rezultatov, smo bili sicer nekoliko napeti, zato pa je bilo veselje potem toliko večje.  

Kako ste se pripravljali na tekmovanje?

Ko smo dobili idejo, ki se nam je zdela primerna in vredna obdelave, se je delo začelo. Bilo ga je veliko. Temu primerno smo si tudi porazdelili naloge. Imeli smo približno mesec dni časa, da smo ga dokončali. Seveda je šlo na koncu zelo na tesno.

Želite idejo še nadgraditi?  

O tem se še nismo pogovarjali, se pa zagotovo vsi strinjamo, da si naša ideja zasluži mesto na trgu.

 Čestitke fantom in srečno v finalu.

Pripravili Vida Furlan in Tisa Princes Ledinek, 8. razred

Najbolj iskano

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost