041 619 125 info@os-vipava.si

V petek, 19. 4., smo se tudi učenci in učiteljici iz Goč odpravili na ogled vojašnice Janka Premrla Vojka. Proti Vipavi smo se odpravili kar peš. Pot nas je vodila po urejeni makadamski poti do Lož. Sprehodili smo se skozi vas, nato pa pot nadaljevali po poljski poti vse do Močilnika. Sledil je le še sprehod po Vipavi do vojašnice. Na parkirišču smo videli okrašene vozove, ki so predstavljali star vaški običaj – visto. Po malici smo se radovedno podali na ogled vojašnice z vojakom Žanom. 

Ogledali smo si muzej 1. svetovne vojne. Fantje so z zanimanjem opazovali orožje, bombe, granate in druge vojne pripomočke. Pravosodni policisti so učence s svojimi vozili zapeljali po dvorišču vojašnice. Pogumni so se preizkusili tudi v lokostrelstvu in v spretnostnem poligonu. Ogledali smo si opremo in orožje, pa tudi njihovo knjižnico, kapelo in bivalne prostore. Učenci so ugotovili, da imajo vojaki malo oblačil, a da so ta res natančno in skrbno pospravljena na svojem mestu. Pred izhodom iz vojašnice so učenci lahko pobožali dva policijska konja ter si ogledali vojaški helikopter. Ta večinoma služi za izobraževalne namene. Žal je zmanjkalo časa, da bi se vsi učenci peljali z oklepnikom. Zagotovo bo tudi to razlog, da vojašnico še kdaj obiščemo. 

Hvala zaposlenim v Slovenski vojski za zanimiv prikaz njihovih prostorov in delovanja. Polni vtisov in zanimivih izkušenj smo se proti šoli odpeljali z avtobusom. Hvala tudi donatorjem za kritje stroškov prevoza. 

Anita Čujec

(Skupno 54 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost